AFNAME FILIALISERING: GEVALLETJE ‘HOW TO BEND THE STATISTICS’?

Filialisering is geen grote bedreiging voor winkelgebieden, concludeert ABN Amro in een recent verschenen publicatie. Naar eigen zeggen nadat het onderzoek heeft gedaan. Minder dan 25% zou onderdeel zijn van een keten of formule.
Het aantal winkels is de afgelopen jaren flink afgenomen. Het risico bestaat dat dan alleen grootschalige winkelketens overblijven en hierdoor de aantrekkelijkheid van winkelgebieden vermindert. Maar volgens ABN Amro is daar geen sprake van. De filialisering neemt juist af. In 2010 viel 28,1 procent van de winkels en horecazaken onder een keten of formule, nu is dat 24,4 procent, stelt de bankorganisatie om vervolgens tot de conclusie te komen dat filialisering geen bedreiging zou zijn.
Nee, de hoofdkantoren van ketens en formules zullen sneller geneigd zijn om vestigingen te sluiten die ‘minder dan gewenst draaien’. Geen of minder lokale binding. Echter. De lokale binding zorgt ook voor grotere ‘schaamte’ omtrent een sluiting en dat kan weer grotere schade bewerkstelligen bij leveranciers/partners van de lokale ondernemers.  Kortom, ons insziens zijn en zullen schaalvoordelen nog altijd een belangrijk facet zijn voor een business met relatief lage marges. Lokale binding heeft vooral een positief effect op de verkoop.  In beide domeinen liggen uitdagingen voor de ondernemer.

Meer E-news

DIGITALE MARKTPLAATS REFURBED OOK VAN START MET SPORTARTIKELEN
Uiteraard zijn het refurbished producten, maar aangezien het ook demo-modellen kunnen zijn,...
PEDAL PLATE: MARKTVERRUIMENDE PEDAAL-ADAPTER DIE ONDERSTEUNING VERDIENT
Wederom een Nederlands initiatief dat voor de hele branche een belangrijke functie...
L.CATTERTON (WERKMIJ. LVMH) STAPT IN BIJ TOD’S
Deze werkmaatschappij van de Group heeft, na de IPO van Birkenstock weer...