Je kent ze wel, gezegden als ‘voet aan de grond krijgen’, ‘ de ene voet niet voor de andere kunnen zetten’,‘reus met lemen voeten’ en ‘iemand de voet lichten’. Gezegden die focussen op stabiliteit als belangrijkste functie van de voeten.
Begrijpelijk, maar… voor de meest fundamentele vorm van onze voortbeweging – lees: lopen – is deze stabiliteit een aaneenschakeling van momenten waarin alles – lees ons hele gewicht- hooguit continue rust op één enkel voetcontact met de grond. En dat bij en in dat contact lang niet altijd goed gaat of blijft gaan in de loop der jaren mag niemand verwonderen.
57% van de bevolking krijgt een of meerdere keren in het leven te maken met gezondheidsklachten met betrekking tot de voeten? Dat de voet is een ingewikkelde structuur is van 26 beenderen, bijeengehouden door 33 gewrichten, 107 banden, 19 spieren en pezen, zodat deze op verschillende manieren kan bewegen? Dat de conditie van uw voeten een afspiegeling is van uw totale gezondheid? Voetklachten kunnen het eerste teken zijn van medische klachten van meer ernstige aard. En dat een paar voeten ongeveer 25.000 zweetkliertjes tellen die samen een kwart liter vocht per dag afscheiden?
In dit Dossier belichten we achtereenvolgens: de geschiedenis van de schoen, anatomie van de voet, veelvoorkomende klachten, onderdelen van de schoen, categorieën schoenen, sokken/inlegzolen e.d.,voetverzorging, schoenonderhoud en reparatie.
Onze focus ligt (uiteraard) met name op sneakers, sport- en (berg-)wandelschoenen.
Het Dossier beoogt een handige gids te zijn wat betreft relevante onderwerpen met betrekking tot ‘footwear’.
De publicatie is mogelijk gemaakt door de ondersteuning van TCK Sports Group (merken: LOWA, VibramFive Fingers, Injijnji, Sidas, Therm-ic, X-socks en X-Bionic).