Peter Dankaart Cup Verkiezing 2024

Dit jaar wordt opnieuw de Peter Dankaart Cup uitgereikt. De gehele sport&outdoorbranche kan deelnemen aan de verkiezing van de ondernemer/onderneming die volgens de branche in de afgelopen deze prijs het meeste toekomt. Vandaar dan ook de oproep om deze gelegenheid aan te grijpen om je waardering uit te spreken voor de vakcollega die deze erkenning en prijs het meest verdient volgens jou!

De Peter Dankaart Cup is in 2015 in het leven geroepen door de Amersfoortse sportondernemer Wim Jacquet. Het is een onderscheiding waarmee zelfstandige sportretailers, die zich profileren door excellent of vooruitstrevend ondernemerschap, worden geëerd. Wim Jacquet heeft deze wisseltrofee tijdens het 50-jaar Daka congres voor het eerst uitgereikt aan een zelfstandige sportdetaillist die zich profileert door excellent of onderscheidend ondernemerschap: de prijs ging dat jaar naar zijn gewaardeerde concullega DAKA.
Omdat Peter Dankaart de eerste ondernemer was die de onderscheiding in ontvangst mocht nemen, is de Cup naar hem vernoemd.

 In 2016 werd de trofee voor het eerst doorgegeven: het directieteam van Intersport Twinsport was toen de winnaar. Peter Dankaart omschreef Corbert Zuijdervliet en Martino van Nieuwkerk als een “sterk directieteam” en Intersport Twinsport als “een boegbeeld voor Intersport, een fenomeen binnen en buiten de branche en al vele jaren bewezen succesvol”. In 2018 werd de onderscheiding voor de 3e keer uitgereikt; Buitensport Four Seasons werd dat jaar de winnaar. 
Ook dat was een bijzonder moment, omdat de onderscheiding voor het eerst werd uitgereikt zonder de betrokkenheid van Peter Dankaart zelf; hij overleed in 2017. In 2019 viel de prijs in handen van van de Biggelaar in Eindhoven. De uitreikingen vonden plaats tijdens het SBC Brand Event in Sports Business Center te Leusden.

Op 10 juni a.s. wordt de Peter Dankaart Cup voor de 6e keer uitgereikt. De uitreiking is onderdeel van het programma van Sport Business Center’s Brand Event Spring/Summer 2025  in Leusden. Via een rondvraag in de branche is een eerste selectie van kandidaten – de zogeheten longlist- beschikbaar gekomen. Uit deze lijst van genomineerden kan gekozen worden en de Top-3 vormt straks de line-up van genomineerden. 
Deze verkiezing van de drie finalisten gaat nu van start. Iedereen werkzaam in de sportretail (ondernemers, leveranciers, andere medewerkers uit de branche) kan zijn of haar favoriet nomineren.  Begin juni maakt de vakjury de 3 finalisten bekend. De vakjury legt de 3 finalisten nog eens langs de lat van de beoordelingscriteria en bepaalt vervolgens de uiteindelijke winnaar.
Op 10 juni a.s. wordt de winnaar vervolgens tijdens het feestelijke programma onderdeel van het Brand Event in het Sports Business Center bekend gemaakt. 

Om in aanmerking te komen voor de Cup, moet een ondernemer voldoen aan een aantal criteria. De winnaar van de Peter Dankaart Cup is

 • een zelfstandige sportretailer
 • iemand die zich profileert door excellent of vooruitstrevend ondernemerschap
 • een fenomeen in de sportbranche
 • een echte entrepreneur
 • succesvol over een langere periode
 • iemand die over visie en strategisch inzicht beschikt
 • financieel gezond.


Peter Dankaart heeft dit als volgt verwoord:
“Het zijn mensen die de kracht van de branche bepalen en daarom wordt de prijs uitgereikt aan één persoon of meer personen, die zich op verschillende aspecten onderscheiden. Zo moet hij of zij een fenomeen zijn in de sportbranche, zich profileren als een echte entrepreneur, succesvol zijn over een langere periode, over visie en strategisch inzicht beschikken en financieel gezond zijn.”

De genomineerden voor de Peter Dankaart Cup 2024 zijn:

De Leeuw in Friesland en Drente
De Wit Schijndel in Schijndel
Mantje op Texel
Megastore Roermond
Outdoor XL in Barendrecht
Soellaart in Haarlem
Van Tilburg in Nistelrode
Van de Feer in Bolsward 
Bouchier in Hoorn
Superstore in Uden en Veghel.

Nadat de branche de drie finalisten heeft aangewezen, beoordeeld een vakjury de finalisten nog eens aan de hand van de omschreven criteria. De uitslag wordt derhalve niet louter en alleen op basis van ‘meeste stemmen bepalen’ gebaseerd. De jury is samengesteld uit verschillende branchespecialisten:

 • Paul Bijvoet (Sinner)
 • Remco Pelser (L-Fashion Group)
 • Dave Quadvlieg (InRetail)
 • Adri Zwarthoff (Craft)
 • Maas van Drie (Sport Partner).

PETER DANKAART CUP VERKIEZING 2024

Mijn favoriet voor de Peter Dankaart Cup 2024 is(Vereist)
(favoriet aanvinken svp.)
Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sportpartner (magazine) is een uitgave van 333 Media b.v., Zuidersluisweg 69A-58, 8243 RC LELYSTAD.